sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Rv 18 - verenvuotoa ja gynekäyntejä

Heräsin viime sunnuntaina hyväntuulisena rentouttavan loman jälkeen. Olimme kotikaupungissani parin päivän vierailulla ja pääsimme nukkumaan yhden yön hotellissa miehen kanssa, kun pirpana jäi mummolle ja papalle hoitoon. 

Ilo vaihtui äkkiä ahdistukseen, kun vessakäynnin yhteydessä pönttöön lorahti punaruskeaa verta. Soitin heti TYKS:n päivystykseen, josta minut yhdistettiin naistentaudeille. Koska mitään kipuja ei ollut, sain ohjeeksi seurailla tilannetta. Lähdimme itku kurkussa ajamaan kohti kotia. 

Kotiin päästyämme vuoto oli onneksi rauhoittunut ja muuttunut ruskeaksi. En kuitenkaan saanut mielenrauhaa, joten varasin seuraavalle päivälle gynekologin yksityiseltä. Hän tutki kaiken huolellisesti ja ultrasi vauvaa ja kohtua monesta suunnasta, mutta mitään syytä vuodolle ei löytynyt (ja tässä kohtaa se olikin jo loppunut). Vauva tosiaan voi hyvin ja vastasi viikkoja, painoarvioksi tuli 230g ja lisäksi vaikuttaisi siltä, että hän on poika.

Käynnin jälkeen olin todella helpottunut ja ajattelin, että ehkä tämä nyt oli tässä vuotojen osalta. Mutta ehei, sepä alkoi uudelleen kesken työpäivän keskiviikkona. Tällä kertaa n. teelusikallinen kirkkaan punaista verta holahti pikkuhousuihin. Edelleenkään ei onneksi ollut mitään kipuja. Soitin neuvolaan kysyäkseni ohjeita, lähinnä että kuinka kauan tällaista vuotoa voi ja uskaltaa seurata. Terkkari ohjeisti varaamaan ajan terveysasemalta, sillä sitä kautta voisin päästä uudelleen ultrattavaksi (tällä kertaa toki TYKSiin, sillä toista 230e yksityissektorin laskua samalle viikolle lompakkoni ei kestäisi).

TYKSissä sain vähän tylyä kohtelua ja kulmien kohottelua. "Niin sähän oot alkuviikosta ollut jo tutkimuksissa..." Kyllä sielläkin sitten kaikki tutkittiin ihan asiallisesti, mutta jäi kyllä olo, ettei olisi pitänyt mennä sinne. Mutta edelleen kaikki oli hyvin, ja koska viikkoja on näin vähän vielä, niin ei mahdollisille ongelmille voi oikein mitään tehdäkään. Sain ohjeeksi lähinnä ottaa nyt rauhallisemmin viikon ajan, että mahdollinen vuotokohta tyrehtyisi, mutta mitään vuodelepoa tai sairaslomaa ei siis tarvita. Kunhan nyt ei juoksemassa käy tai muuta vastaavaa.

Nyt viikkoa myöhemmin vuoto jatkuu edelleen, tällä hetkellä ruskeana. Vauvan liikkeet onneksi tuntuvat jo vähän paremmin ja se tuo hieman varmuutta itsellekin. Rakenneultraan on aika tarkalleen 2 viikkoa, joten ehkä tässä siihen asti pystyy odottelemaan.

2 kommenttia:

  1. Hyödynnä yksityisten käyntejä jos tuntuu siltä, saat mielenrauhan. 2 viikkoa on pitkä aika odottaa.

    💚 Kaunis blogi!

    https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista 😊 Täytyy tosiaan kaivaa taas kuvetta, jos vuoto vielä jatkuu - nyt näyttäisi onneksi taas rauhoittuneen. Mitäpä sitä ei tekisi näiden pienten eteen!

      Poista