keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Ruokavalio ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Kävin tässä päivänä eräänä itseni kanssa keskustelun otsikon aiheeseen liittyen, ja myönnettävä on, että silmät aukesivat ihan uudella tavalla.

Täältä voi käydä katsomassa miltä päivän ruokailuni ovat näyttäneet ennen raskautta ja sen aikana. Ihan perusterveellisiä ruokia joo, mutta energiamäärä... Aivan mitätön. Äkkiseltään arvioituna ehkä 1600-1800kcal per päivä eli lähes laihduttajan ruokavalio. Kun ottaa vielä huomioon, miten paljon liikuin erityisesti ennen raskautta, niin tarve olisi ollut varmaan +500kcal (ja sitten se raskaus, joka itsessään nostaa energiantarvetta muutamalla satasella). Kyllähän tuolla elossa ja ulkoisesti hyvässä tikissä pysyi, mutta herää kysymys kuinka paljon nuo alikalorit ovat mahtaneet vaikuttaa vaikka siihen raskaaksi tulon vaikeuteen. Kuvittelin syöväni tasapainoisesti kun kevyitä aterioita oli se 6 päivässä ja söinhän toki herkkujakin, mutta jotenkin olen nyt havahtunut siihen ettei tuossa ollut mitään järkeä. Olin mm. koko ajan väsynyt. KUMMA JUTTU.

No mitään ilouutisia ei ole kyllä synnytyksen jälkeenkään kerrottavana syöminkeihin liittyen. Osastolla ollessamme söin 4 päivän aikana 5 suklaalevyä sekä 300g lakuja - ja tämä siis niiden normaalien sairaalaruokien päälle! Se vielä annettakoon anteeksi, olihan kroppa käynyt juuri läpi uskomattoman urotyön, mutta kun sama meno on jatkunut tähän päivään asti, niin millä sitä enää perustelisi? Tällä hetkellä perinteinen päivä saattaa mennä esim. näin:

Aamiainen: 
Kaksi ruisleipää, jossa margariinia, kalkkunaa, juustoa ja kurkkua. Lisäksi ehkä jogurtti+mysli tai kulhollinen puuroa. Kahvi tietenkin.

Lounas:
200g suklaalevy.

Välipala:
Banaani tai proteiinipatukka tms. Tämä jää kuitenkin valitettavan usein kokonaan väliin.

Päivällinen:
Vauvan syntymän jälkeen ollaan turvauduttu tavallista useammin valmiisiin/puolivalmiisiin ruokiin. Tyypillinen "kiire-vitutus-nälkäkiukkuateria" on Burger Kingin Whopper, joita tulee haettua valehtelematta 1-2 kertaa viikossa. Sitten on tietysti pakasteaterioita, kuten pizzat ja ranskikset. Toki pyrimme ja teemmekin edelleen suurimman osan ruuasta itse, eli makaronilaatikko kuuluu edelleen perusruokavalioon.

Iltapala:
Samantyyppinen kuin aamiainen. Siihen lisäksi purkillinen jäätelöä puoliksi miehen kanssa, ehkä sipsiä ja dippiä - joka tapauksessa jotain mättöä on saatava. Jäätävä väsymys varmaan edesauttaa huonoja valintoja. 

Onhan tuossa a) kalorit poikineen, mutta itse asiassa se ei edes ole se surullisin asia vaan tuo b) kovan rasvan, suolan ja sokerin määrä. Paino minulla on alhaisempi kuin ennen raskautta, joka johtuu pitkälti lihasmassan menetyksestä ja kehonkoostumuksen muuttumisesta löysempään suuntaan (missä välissä sitä ehtisi salille?!). Mutta siis painonhallinnan puolesta en joudu ruoka-asioita ainakaan toistaiseksi pohtimaan, lähinnä yleinen terveys pitkällä tähtäimellä on näillä eväillä vaarassa.

Sokeri on omalla kohdallani suurin ongelma. Olen ihan koukussa. Yritin googlata, mikä olisi paras keino päästä irti makeanhimosta, mutta siinäkin tuntuu olevan useampia koulukuntia. Osa vannoo totaalisen kieltäytymisen nimeen ja jopa maustetut jogurtit ovat ehdoton ei, kun taas toiset kehottavat korvaamaan valkoisen sokerin hedelmäsokerilla, ts. syömällä vaikka banskua tai viinirypäleitä pahimpaan himoon. Itse en ehkä oikein myöskään usko sellaisiin ehdottomuuksiin, vaan kyllä syödä pitää pystyä vapaasti, ilman että tavaa jokaisen tuoteselosteen läpi. Mutta ne makeat herkut on jätettävä ehkä hetkeksi kokonaan pois, kun en kerran ymmärrä mitä on kohtuus...

No, katsotaan kuinka käy. Olen nyt neljättä päivää "paremmalla dieetillä" ja toistaiseksi olen syönyt vain yhtenä päivänä pullaa, kun meillä oli vieraita kylässä. Olen myös lisännyt ruokavalioon enemmän pähkinöitä tuomaan energiaa sekä hedelmiä tyydyttämään napostelutarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti