torstai 5. marraskuuta 2020

Rv 27 ja raskausdiabetes

Hello!

Sokerirasitus on nyt tehtynä ja intuitioni oli oikeassa - minulla diagnosoitiin valitettavasti raskausajan diabetes. Riskitekijöinä kyseiselle sairaudelle pidetään ylipainoa, yli 40 vuoden ikää, sukurasitetta sekä PCOS-diagnoosia. Minulla ei mitään näistä ole, mutta jostain syystä tulos OmaKannassa ei yllättänyt ollenkaan. Vähän sama juttu kuin näissä lapsettomuushoidoissakin, olen jo nuoresta pitäen ollut varma, että en tule saamaan lasta luonnollisin keinoin, vaikka terveyteni on aina ollut hyvä ja kuukautiset säännölliset. Lisäksi tiesin jo hoitojemme alkutaipaleella, etteivät inseminaatiot tule toimimaan vaan IVF:ään joudutaan. En usko yhtään mihinkään henkimaailman juttuihin, vaan olen lujasti tieteeseen ja todistettaviin faktoihin nojaava ihminen, mutta jokin selittämätön ja vahva tunne on näistä edellä mainituista asioista ollut jo ennakkoon. No, nähtäväksi jää toteutuuko kolmaskin "ennustukseni" eli se, että vauva jää perätilaan ja synnytystavaksi valikoituukin sektio.

Mutta takaisin itse diabetekseen. Olen aikamoinen sokerihiiri, kuten aiemmista kirjoituksistani käy ilmi. Sokerirasitusta edeltävät 2 viikkoa elin kuitenkin tavallista terveellisemmin, ylimääräisiä herkkuja vältellen, sillä en halunnut mahdollisen diagnoosin johtuvan ainakaan mistään edellisen päivän irtokarkkiherkuttelusta. Mutta tästä terveyskuurista ei tosiaan sitten ollutkaan tuloksia ajatellen mitään hyötyä - tai mistäs minä tiedän, kuinka korkealla arvot olisivat huidelleet ilman niin sanottua dieettiäni! Nyt kuitenki paastoarvo oli 4.6 ja 2h arvo 6.6 eli hienosti viitearvoissa, mutta 1h arvo paukkui yli; lukema oli 10.5 kun sen pitäisi olla alle 10. 

Seuraava askel on, että saan neuvolasta verensokerimittarin, jolla alan mittailemaan verensokeria ennen ja jälkeen aterioiden. Kotimittailut sitten pitkälti määrittelevät myös ruokavalion muodostamista loppuraskaudessa. Osalla raskausdiabeetikoista arvot pysyvät maltillisina ilman erityisiä toimenpiteitä ja toisinaan voi jopa syödä pullaa tai suklaata, mutta joillakin jo esimerkiksi pasta tai leipä voi nostaa arvoja kohtuuttomasti, eikä herkkujen syöminen tule kuuloonkaan. Itse en ole tehnyt vielä suuria muutoksia ruokavalioon, toki olen nyt jättänyt selkeät sokerinlähteet pois ja lisännyt aterioille kasvisten määrää, mutta nähtäväksi jää mihin se riittää.

Tässä nyt sitten samalla pohdiskelen sitä, että mitenhän tuon painon saisi nousemaan, kun kerran herkutkin pitää jättää minimiin. Ennen raskautta painoni oli tosiaan 62kg, alkuraskaudessa se putosi noin 58kg tienoille ja nyt 3kk ennen laskettua aikaa ollaan vasta 63 kilossa... Tällä menolla lähden synnäriltä kotiin aivan kuihtuneena. Olo on kyllä muuten ihan hyvä ja pirteä, että ehkä tässä ei vielä ole mitään hätää ja eikai se paino nyt voi loputtomiin jumittaa samassakaan...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti