tiistai 10. marraskuuta 2020

Kokemuksia radista tähän mennessä

Aloin mittailla verensokereitani perjantaina 6.11. neuvolan ohjeistuksen mukaisesti aamulla sekä ennen jokaista ateriaa ja tunti aterioiden jälkeen. On muuten sormet mustelmilla, kun tökkii niihin 10-12 kertaa päivässä reikiä...

Tähän saakka arvoni ovat pysyneet aika kivasti kurissa ilman suurempaa vaivannäköä. Normaali ruokavalioni päivän aikana sisältää tyypillisesti ruisleipää kasvirasva-, kalkkuna- ja juustopäällysteellä, 1-2 hedelmää, täysjyväriisi-/pastapohjaista lämmintä ruokaa kurkulla, tomaatilla tai porkkanalla höystettynä, jonkin verran pähkinöitä sekä jogurttia. Tähän tosin ennen raskausajan diabetesta sai vielä lisätä kaikki ylimääräiset herkuttelut, kuten suklaat ja sipsit - niiden määrää luonnollisesti olen nyt karsinut. En kuitenkaan ajatellut kaikkea makean syöntiä lopettaa niin kauan kuin arvot yleisesti pysyvät hanskassa. Eilen esimerkiksi päiväruuan yhteydessä söin 5 Dumle-karkkia, eikä niistä seurannut verensokereille mitään ongelmia.

Oli kuitenkin jännittävää huomata, että toisaalta aika pienestäkin nuo verensokerit saa halutessaan heilahtamaan. Olimme viettämässä isänpäiväviikonloppua vanhempieni luona ja söin pitkästä aikaa aamupalaksi vehnäsämpylän (ihan niillä tavallisilla, kevyillä täytteillä). Meinasin pudota tuolilta, kun verensokeri 1h kuluttua mitatessa näytti 8.9! Viisi minuuttia myöhemmin se oli onneksi jo laskenut 8.3:een, eli kyllähän se tehokkaasti sieltä tuli myös alaspäin. Samana päivänä kävin moikkaamassa mummoa, jonka kahvipöytä luonnollisesti notkui jos minkälaisia herkkuja. Yritin olla fiksu ja pyysin saada pari ruisleipää pohjalle, ettei tulisi pelkkää sokeripullaa vedettyä. Sain kuin sainkin pidettyä kohtuuden herkutteluissani ja söin lopulta vain 2 palaa mustikkapiirakkaa. Eipä tuo kuitenkaan verensokerin nousulta pelastanut, vaan 1h arvo oli jälleen 8.5... Ja vielä päivällisaikaankin pari tuntia myöhemmin mittari näytti edelleen 6.5, joka on reilusti yli sen, mitä ennen ateriaa saisi olla.

TL;DR: Sormet kipeät, mutta kyllä tätä jaksaa kun tietää, että se on vauvan parhaaksi. Arvot ovat pysyneet ihan hyvinä ja välillä voi herkutellakin, kunhan pitää järjen päässä. Vehnähöttöhiilarit tuntuisivat nyt olevan ne pahimmat verensokerin sekoittajat, mutta pieni määrä esim. suklaata ruuan yhteydessä passaa varsin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti